Jídelní hůlky

15. prosince 2009 v 20:28 | TsuchiKim |  jak na to
Ohayooo,
zajímalo by mě jestli umíte jíst hůlkami? Pokud ne, tady je o nich krátký článek.



Použití

Jídelní hůlky používají ve východní Asii (Japonsko, Čína, Korea a Vietman) a částečně i v Thaisku.
Jídelní hůlky se vyrábí ze dřeva, bambusu, kovu, kostí a dnes i z plastu. Stříbrné hůlky se údajně používaly v Číně k odhalení otráveného jídla. Pokud byl přítomen jed, hůlky vlivem chemické reakce zčernaly.
Čínské a japonské jídelní hůlky se od sebe liší délkou - japonské jsou kratší a subtilnější, čínské spíše delší.
Technika jídla je ale v obou případech shodná - z hůlek se vytváří jakési kleště, s jejichž pomocí se potrava vkládá do úst.
Spodní hůlka je nepohyblivá, jídlo se k ní s pomocí horní pohyblivé hůlky tiskne.
Spodní hůlku je třeba vložit do úžlabí mezi palcem a ukazovákem opřít o spodní část kloubu palce a prsteníkem ji ke kloubu silně přitlačit.
Pohyblivá hůlka se drží stejně, jako tužka v bříšcích palce, ukazováku a boční plochy prostředníku.

Zajímavá fakta

1) Jídelních hůlek je občas užíváno jako testovacího nástroje při náboru dělníků do podniků jemného strojírenství a elektroniky. Testování je založeno na schopnosti dělníka roztřídit pomocí hůlek barevné korálky, navléct nit do jehly, případně rozdělit součástky do přihrádek.

2) Některá bojová umění používají hůlek jako improvizované zbraně - vržená hůlka má neočekávaně vysokou průraznou sílu.

3) Jídlo pomocí hůlek je zdravější - velikost sousta znemožňuje hltání a přispívá k lepšímu rozkousání.

Etiketa

Používání jídelních hůlek v Japonsku je spojeno s řadou omezení, podobně jako s příborem v Evropě. Základní zásady jsou následující:

- hůlkami se neťuká o stůl, nádobí ani jednou hůlkou o druhou
- sousto je třeba vybrat ještě před ponořením hůlek do nádoby, jídlo se hůlkami nepřehrabuje ani nemíchá
- sousta se odebírají shora, sousto, kterého jste se hůlkami dotkli také naberte
- jídelní hůlky se neolizují
- je nevychované ukazovat hůlkami kolem sebe
- hůlky se nepoužívají k přitahování nádob
- držení hůlek v pěsti je chápáno jako výhružné gesto
- zapichování hůlek do rýže je hrubá nezdvořilost - tímto způsobem se rýže obětuje zesnulým
- překládání jídla jiným osobám vlastními hůlkami je tabu, toto gesto je vyhrazené pouze pro přenášení kostí po kremaci pozůstalými






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Djinny Djinny | Web | 15. prosince 2009 v 20:38 | Reagovat

dokonalej bloček

2 Maka Maka | Web | 15. prosince 2009 v 23:07 | Reagovat

dobrej článek...............přiď se podívat na můj blog do rubriky Pro moe SBéčka.........něco sem ti tam dala.......

3 Hayoka Hayoka | E-mail | 24. července 2012 v 17:26 | Reagovat

Já jím hůlkami strašně ráda. Dokonce mi to s nimi i více chutná. :-D jednou jsem si do školy vzala těstovinový salát a k tomu mé hůlky. No nekoukali na mě jako na normálního člověka :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama